Veelgestelde vragen

Wat is een Rechtswinkel?

Een Rechtswinkel biedt gratis juridisch advies op verschillende rechtsgebieden. Rechtswinkel Migranten is gespecialiseerd in het regulier vreemdelingenrecht. Onze vrijwilligers zijn ambitieuze rechtenstudenten die op vrijwillige basis adviseren en zo hun opgedane kennis toepassen in de praktijk. 

Adviseert de Rechtswinkel over het asielrecht?

Nee. Het vreemdelingenrecht bestaat uit het reguliere vreemdelingenrecht en het asielrecht. Wij adviseren alleen over het reguliere vreemdelingenrecht. Bij vragen over het asielrecht verwijzen wij u door naar onze partners zoals Vluchtelingenwerk en ASKV.

Moet ik een afspraak maken?

Nee, u kunt tijdens onze spreekuren gewoon inlopen. Wilt u echter verzekerd zijn van een adviesgesprek in verband met drukte, dan kunt u een afspraak te maken. Dit kunt u doen via het contactformulier, een e-mail of door een voicemail achter te laten.

Brengt de Rechtswinkel kosten in rekening voor het verstrekken van advies?

De rechtswinkel brengt geen kosten in rekening voor het verstrekte advies. Indien u tevreden bent over het advies kunt u wel een kleine donatie maken. Alle bijdragen zijn welkom op ons rekeningnummer NL74INGB0005649520 ten name van Stichting Rechtswinkel Migranten.

Hoe lang moet ik op een advies wachten?

We proberen binnen 5 werkdagen na het eerst volgende spreekuur contact met u op te nemen. Bij ingewikkelde zaken overleggen wij met u hoe lang het kan duren. Ook kunt u bij zeer complexe, zwaarwegende of spoedeisende gevallen doorverwezen worden naar een derde, zoals een advocaat.

Wat moet ik meenemen bij het inloopspreekuur?
  • Identiteitsbewijs
  • Eventuele verblijfsvergunning
  • Relevante documenten, zoals een IND beschikking of andere brieven van de overheid
  • Relevante contactinformatie van derde partijen
Procedeert Rechtswinkel Migranten indien nodig?

Nee, Rechtswinkel Migranten heeft ervoor gekozen om (nog) niet te procederen. Wel heeft de rechtswinkel een aantal partnerkantoren, waardoor we u een stapje op weg kunnen helpen bij het vinden van een geschikte advocaat.