Veelgestelde vragen

Wat is een Rechtswinkel?

Een Rechtswinkel biedt gratis juridisch advies op verschillende rechtsgebieden. Rechtswinkel Migranten is gespecialiseerd in het regulier vreemdelingenrecht. Onze vrijwilligers zijn ambitieuze rechtenstudenten die op vrijwillige basis adviseren om ervaring op te doen in de praktijk en tegelijkertijd hun opgedane kennis toepassen.

Adviseert de Rechtswinkel over het asielrecht?

Nee. Het vreemdelingenrecht bestaat uit het reguliere vreemdelingenrecht en het asielrecht. Wij adviseren alleen over het reguliere vreemdelingenrecht. Bij vragen over het asielrecht verwijzen wij u door naar onze partners zoals Vluchtelingenwerk en ASKV.

Moet ik een afspraak maken?

Vanwege de coronapandemie hebben wij momenteel geen inloopspreekuren. Voor advies op locatie dient u daarom een afspraak te maken. Dit kunt u doen via het contactformulier of door een voicemail achter te laten.

Brengt de Rechtswinkel kosten in rekening voor het verstrekken van advies?

De rechtswinkel brengt geen kosten in rekening voor het verstrekte advies. Indien u tevreden bent over het advies kunt u wel een kleine donatie maken. Alle bijdragen zijn welkom op ons rekeningnummer NL74INGB0005649520 ten name van Stichting Rechtswinkel Migranten.

Hoe lang moet ik op een advies wachten?

We proberen binnen 5 werkdagen na het eerst volgende spreekuur contact met u op te nemen. Bij ingewikkelde zaken overleggen wij met u hoe lang het kan duren. In bepaalde zeer ingewikkelde of spoedeisende gevallen kunt u doorverwezen worden naar een derde zoals een advocaat.

Wat moet ik meenemen bij het inloopspreekuur?
  • Identiteitsbewijs
  • Relevante documenten zoals een IND beschikking of brieven
  • Relevante contactinformatie van derde partijen
Procedeert Rechtswinkel Migranten indien nodig?

Nee, Rechtswinkel Migranten heeft ervoor gekozen om (nog) niet te procederen. Wel heeft de rechtswinkel een aantal partnerkantoren, waardoor we u een stapje op weg kunnen helpen bij het vinden van een geschikte advocaat.